Erken evrede tespit edilirse tamamen tedavi edilebilir bir kanser türü olan bağırsak kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili herkesin aklının bir köşesinde bulunması gereken bilgiler:

Bağırsak kanseri nedir?

Kolorektal kanser diye de bilinen bağırsak kanseri, kalın bağırsağı etkiliyor. Kalın bağırsak kolon ve rektumdan oluşuyor. Vücuttaki hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve çoğalmaya başladığında bu durum kanserin oluşmasına neden oluyor. Bağırsak kanseri kalın bağırsakta ince bağırsağa göre daha yaygın görülüyor.

İnce bağırsak, bağırsağın mideye bağlanan kısmı oniki parmak bağırsağı ve bağırsağın kalın bağırsağa bağlanan kısmı kıvrım bağırsaktan oluşuyor.

Kalın bağırsaktaki hücreler kansere yakalandığında vücudun karaciğer ya da akciğer gibi diğer bölümlerine de dağılabiliyor. Buna gelişmiş bağırsak kanseri deniyor.

Belirtiler nelerdir?

Bağırsak kanserinin, bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişim, dışkıda kan, kilo kaybı, karın ya da sırt ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri bulunuyor.

Bağırsak kanseri ayrıca bağırsak tıkanıklığına da yol açabiliyor. Bu durumda dışkı ya da gaz bağırsaktan normalden daha zor bir şekilde geçiyor ya da geçemiyor. Bağırsak tıkanması yaşayan bir kişi kramp, kabızlık ya da bulantı yaşayabilir. Eğer bağırsak tıkanıklığı yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuza görünmeniz ya da hemen acil servise başvurmanız tavsiye ediliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne göre, karında rahatsızlık hissi ve kabızlık gibi bağırsak kanserine ilişkin belirtilerin yaşanması mutlaka bağırsak kanserine işaret etmeyebilir. 

Kaç kişiyi etkiliyor?

İngiltere’de her yıl ortalama 42 bin kişiye bağırsak kanseri teşhisi konuyor. Bu da her gün yaklaşık 115 yeni bağırsak kanseri vakasına eşit.10 vakadan 9’u, 50 yaşın üzerindeki kişilerde, 6’sı ise 70 yaşın üzerindeki kişilerde görülüyor. Bununla birlikte bağırsak kanseri her yaşta kişiyi etkileyebiliyor. Hastalık erkeklerde, kadınlara göre daha fazla görünüyor. 15 erkekten birine bağırsak kanseri teşhisi konması muhtemel. Bu oran kadınlarda ise 18 kişiden birine denk geliyor.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir