Bir döneminin anneleri kız çocuklarını aynı repliklerle büyüttüler sanırımO cümleri duydugumuzda yalnızca kendi annemize özgü sanırdık oysaŞimdi bir kız çocuğu annesi olarak kendi kendime verdiğim sözlerden biri de duymaktan hoşlanmayacağım cümleleri kızıma söylememekNe kadar başarırırm zaman gösterecek elbette ama kendimi bu cümlelerden birini söylerken yakalarsam diye bir de not düşeyim istedim zamana

Elalemin kızları hiç senin gibi değil;

Listenin başında olmayı hak edecek kadar sık tekrarlanırdı bu cümleHep beğenmeme cümleleriyle geldiğinden kıyas edilmenin kötü hali üzerimize yapışırdıİnsanın hiç tanıma olasılığı olmayan biriyle yarışa gireceği fikri nasıl bir düşüncedir bilmiyorum ama etksinin olmadığı da kendimden biliyorum

Tabi isim verilen hali de var bu repliğinBir gün bir arkadaşımın annesinin elalemin kızı öznesi oldugumu duyduktan ve annemin de o arkadaşımı elalemin kızı ilan etmesinden sonra bu cümle bizim için bütün niyetini kaybetmiş olduAnladık ki bunun sonu yok

Bu cümleyi sıkça duyan gençlere elalemin annesi şeklinde cümle kurmalarını tavsiye etmemAkıbetleri daha kötü olacaktırJ

Alırsam şimdi terliği elime;

Sonucu hemen alınan en garantili tehdit yöntemiO dönem evler sobalı oldugundan bütün anneler terlik giyerdi herhaldeBen bir terliği tüm gün ayağımda tutamadığımdan bu cümleyi söyledikten sonra bir de terlik aramam gerekirŞimdi komik geliyor insana ama tadı hiç de öyle yüz gülümsetmezdi

Sana güveniyorum ama etrafa güvenmiyorum;Belki de duydugumuz en masum replik budurİçinde hiç alışık olmadığımız bir övgüde oldugundan hemen isteklerimizi erteleyiverirdikZaten bu cümle arkadaşla bir yere gitme isteğinden sonra kuruldugundan genelde o gaz bir sonraki isteğe kadar devam ederdi Tabi bu işin esprisiKoruma duygusu nedir çocuğu ilk doğduğu anda farkediyor insanGeçmişi düşününce etraf şimdilerde daha bir flu gözüküyor üstelikKarar verdim bu cümleyi arada bir kullanabilirimJ)

Yaptığın banaysa öğrendiğin kendine;

Bu lafı duymayan var mıdır?Felsefe olarak şahane ve doğruluğuna sonuna kadar inanıyorumİnsan bir işi gerçekten sadece yaparak öğreniyorLakin bu cümle hiç bir hayat felsefesi şeklinde sakin bir tonla gelmedi ki karşımızaİçinde bolca mecburiyet yüksek ses ve baskı vardıİşte bu sebeple öğrenmek hiç de keyifli gelmemiştir bizim kuşağa

Bu felsefe sorun çözmediyle ikinci hamle gelirdi hemen sonrasındaSeni alan üç gün sonra kapıya koyarİşte feminist olmamızın bir sebebi daha)

Ah ekonomik özgürlüğüm olsa;

Annelerimizin mutsuzluklarına sebep olarak gördükleri şey sürekli evde olmaları ve bunun karşılığını maddi olarak görmemeleriydi belki deHaklı oldukları noktalarda var elbetteAma bunu bir tutsaklık gibi göstermek ve evlilik hakkında hiç bir bilgisi olmayanlar için pek de iç açıcı sonuçlar doğurmuyor oysaki(Feminist olmak için diğer sebepBakınız feminist olmayaydık da ne olaydık yazıma)

Allah sana senin gibi bir evlat versin;

Tüm bu saydıklarımın içinde en sevimsizi bu benceBir anne çocuguna neden böyle der hala anlamış değilimÇocuğun yaramazlıklaından(!) yaka silkip rahatlama cümlesi olsa da yıllar sonra “anne ettiğin duanın bedelini ödüyorum” dese çocuk hiç içi yanmaz mı bir annenin?Ya da bir çocugun bu duayı hak etmesine sebep şey annenin yanlışlığı olamaz mı?Dedim ya bir türlü anlayamam bir annenin ağzından kızgınlıkla çıkan bu duayı?

Hepimiz öyle ya da böyle duyduk bu cümleleriBiliyorum hepsi çaresizlikle ve masumiyetle söylendiMuhtemel ki onlarda bu cümlelerle büyüdülerdoğrusu bu sandılarOkuyansoranaraştıran anneler olarak bize düşen bu halkayı kırmak bence

Var mısınız?
aLıntı