Ülkemizde depresyon yüzünden psikiyatra gidenkadınların çoğu kayınvalide meselesinden gidiyorlarmışBana da bu konuda hanımlardanmailler geliyor
“Çok bunaldık nasıl davranmalıyız?” diye
Herkese tek tek cevapveremediğim için buradan cevaplamış olayım
Gelinler genellikle kayınvalide ile ya çatışmaya giriyorlar düşman oluyorlar ya da kayınvalide ile irtibatı azaltarak az görüşme yolunu tercihediyorlar
İkisi de çözüm değil
Öncelikle kayınvalidenizin iyi olmasını beklemeyin siz iyi olunBir gelin kayınvalidesinin huyunu değiştiremeyeceğine göre en akıllıca olanı kayınvalidesini tanıyıp ona göre doğru adımlar atması olabilir
Çünkü kayınvalide ile sorun olduğunda kayınvalideniz üzülür; fakat sizin evliliğiniz bitme noktasına gelebilir
Eşinizle birbirinizden nefret etmeye başlayabilirsiniz
Sağlığınızdan olabilirsiniz
Kayınvalidenizin size hiçbir zaman veremeyeceği zararı yanlış davranarak sinir olarak kendi kendinize vermeyin![]()
Bu noktada en çok zararı kadın ve eşi görüyorO zaman kayınvalide ile çatışmadan değilçözümden yana olunmalı
İyi bir iletişimde en önemli şey karşınızdakini tanımaktırTanır ve ona göre adım atarsanızişiniz kolay olur
Ben en çok görülen kayınvalide tiplerini grupladımTabi bu gruplara girmeyen tiplerde vardır; ama ben en çok görülenleri yazdım
Umarım işinize yarar
Oğluna düşkün olanlar: İyi niyetlidirler gelinleri ile oğullarının mutlu olmasını isterler; fakat oğullarından kopmak istemezlerSık sık yemeğe gelsinler onlarda yatsınlar zamanlarınınçoğunu onlarda geçirsinler isterler
Yemek yapar çağırırlar bir sebeple sürekli görüşmek isterler
Özellikle oğullarının yeni evlendiği dönemde bu düşkünlük had safhadadır; çünkü evlatları yenievden ayrılmıştır onu az görmek kaybetmiş gibi olmak zorlarına gider yaptıkları yemeklerboğazlarından geçmez
Gelinler oğullarına düşkün kayınvalide modeline gıcık olurlarGitme gelme konusunda eşleriyle sürekli inatlaşırlar
Kocalarının ailelerinin yanına tek başına gitmeleri bile sorun olur
Ne kendi gitmek ister ne kocasını gitmesini ister
Oysa yapılacak en akıllıca davranış inatlaşmadanilişkileri sürdürmektir
![]()
Yeni evliyken biraz daha fazla gitmek yaptıkları yemeklerini övmek iyiliklerini takdir etmek onları mutlu ederGelinler yeni evliyken çok gidersek hep öyle alışırlar öyle isterler diye korkuyorlar
Uzak durmaya az görüşmeye çalışıyorlar
O zamanda aile oğlumuz elden gidiyorkorkusu ile daha çok üstüne düşebiliyor bu da işleri iyice çıkmaza götürüyor
Zamanla bu düşkünlük azalır onlarda oğullarının evden ayrıldığını ayrı bir evi olduğunu kabullenirler tabi gelin yanlış bir metot izlenmezse
Tabii bir de birlikte oturanlar varBöyleleri için oğluna düşkün anneler daha da sorundur
Bu kayınvalidelerin gelinlerin yatak odasına girip oğullarının üstünü örten tipleri bile mevcuttur
Gelinin gece yıkanıp yıkanmadığı takip edenler de mevcut bu arada
Her duruma sinir olup kendine ve eşine zarar vermektense çok ciddiye almamak gülüp geçmek gerekir bu tiplere
Kıskanç olanlar: "Oğlumu kaybediyorum" korkusuna düşerlerOğullarının kendinden başka bir kadını çok sevmesine tahammül edemezler
Korkarlar ki oğulları n sözüne bakıp annesini sevmekten vazgeçebilir
Bu yüzden oğlu ve gelininin çok iyi anlaşmalarından muhabbet etmelerinden rahatsız olurlar
Fakat gelinlerin zannettiği gibi ayrılsınlar da istemezler
Böyle bir kayınvalideniz varsa onun yanında çok mutlu pozlara girmeyin eşinizle birbirinize “aşkım canım” gibi muhabbet hitaplarında bulunmayın onun kıskançlık damarlarını zorlamayınKayınvalidelerinin kıskandığını anlayan gelinlerin çoğu inadına kayınvalidesini sinir etmek için çok mutluymuş havalarına girerler
Kocalarının aldığı her yeni şeyi kayınvalideyi çatlatmak istermiş gibi gözlerinin içine sokarlar
Bu davranış zarardan başka bir şey getirmez
İnsanların hasetlik ve kıskançlık duygularını körüklememek lâzım zararlarından korunmak için
Geçenlerde bir hanım anlattı: “Kocam bana yıllarca yalvardı ‘Annemlere gidince arada ufak ufak kavga edelim annem sevinir’ dedi ama kesinlikle kabul etmedim onların yanında hep çok iyiymişiz gibi davrandım; ama şimdi anlıyorum ki bu davranışımın bana çok zararı olmuş
”
Kıskanç kayınvalidenin yanında eşinizle muhabbet etmeniz en büyük hataKıskanan kayınvalideler tehlikelidir oğlunun size olan ilgisini azaltmak için arkanızdan konuşabilir bu da zamanla eşinizi etkileyebilir
Bu yüzden en iyisi akıllıca davranmak onun kıskançlık duygularını kabartmamak gerekir
Gelini kabullenmeyenler: Oğlu onun seçtiği kızla evlenmeyen kayınvalidelerdir onlarÇoğu zaman akrabadan ya da komşudan bir kız gelin adayı olarak beğenilir; fakat oğlu onu dinlemez gidip başka bir kızla evlenmek ister
Yeni gelin adayı bir türlü beğenilmez kızın ailesine boyuna posuna türlü kusurlar bulunur
Nişan düğün aşamalarında türlü sorunlar çıkarırlar sürekli söylenirler gelinin her yaptığı onlara batar
Bu kayınvalideler ile zıtlaşmak inatlaşmak kimseye bir şey kazandırmazTam aksi gelin inatlaştıkça oğluna "Gördün mü benim dediğim kızı almadın bu gelin bizi beğenmiyor karın bizi sevmiyor
" diye arkanızdan konuşur
Kötülükten kimse hiç bir şey kazanmaz
Allah rızası için iyi davranmak huysuzluklarını görmezden gelmek lâzım
Her insanın bir zayıf noktası vardır
Kayınvalidenin zayıf noktasını bulup oradan yaklaşmak kazanmaya çalışmak daha akıllıca olur
Kiminin zayıf noktası paradır
Ona hediye almak altın götürmek gönlünü kazanmanızı sağlayabilir
Bazıları gelinin iş yapmasından mutlu olurMisafiri geleceği zaman pasta börek yapmak ya da yemek yapıp götürmek evini temizlemesine yardım etmek sizi kabullenmesini kolaylaştıracaktır
![]()
Gelinden ilgi bekleyenler: Onlar kayınvalide olma konusunda ağır takılırlarOğullarına gelinlerine hiçbir şekilde müdahale etmezler
Onları evlendirerek bütün görevlerini yapmış gibi dururlar
"Biz geline hiç karışmayız anlayışlı akıllı kayınvalideleriz
" havasındadırlar
Koca bir yalan
Gelinleri oğulları gelip gitsin diye can atarlar; fakat gelmezlerse de "niye gelmiyorsunuz?" demeye de tenezzül etmezler
İyi kayınvalide olacağız diye kendilerini fazlasıyla kasarlar
Bakmayın siz onların "Evladım siz yuvanızda mutlu olun bu bize yeter" demelerine
Yolunuzu gözlerler; fakat söyleyemezler
Onları kendi hallerine bırakmayınirtibatınızı kesmeyin
El gün için yaşayanlar: Bu kayınvalideler için en önemli şey "el ne der" dirBütün gayretleri ele güne karşı iyi görünmektir
Genellikle gezmeci tiplerdir
Tabii çok gezdikleri için misafirleri de eksik olmaz
Her yere gelinle gitmek isterler
Misafiri geldiğinde de gelin hizmet etsin ele güne karşı açık vermeyelim kaygısındadırlar
Gelinler kayınvalide ile bu kadar takılmayı sevmezler
Zaten onlara takılırlarsa kendi ev düzenleri kalmaz
Gönülleri olsun diye fırsat buldukça gezmelerine katılmaya çalışın
Gidemediğiniz zamanda tatlılıkla halletmeye çalışın mazeretlerinizi söyleyin
Surat asarlarsa aldırış etmeyin tavır almayın kızgınlıkları çabuk geçer genellikle
![]()
Kırılgan tipler: Bu tipler alıngandır her sözden nem kaparlar küserlerHep ilgi beklerler
Küçücük hastalıkları abartır ilgi görmek için yataklara düşerler
Çocuk gibidirler
İlgi gördüklerinde çabuk mutlu olurlar
![]()
Hep takdir bekleyenler: Onların en çok istediği "Ne kadar iyi kayınvalide" olduklarını gelinden duymaktırOnlar genellikle kendi ailelerinden takdir görmemiş olanlardır
İyidirler; fakat elbette hatasız değillerdir
Eğer küçük hatalarına odaklanmaz iyiliklerini takdir edersenizsizden iyi gelin yoktur
Feminist kayınvalideler: Onlara göre erkek milletinin hepsi birdir oğlu da olsaBu yüzden hep gelinlerini haklı görürler oğullarına karşı gelinlerinden taraf olurlar
Onların gazlarına gelip eşinize tavır almayın "Bak annen bile beni haklı buldu
" diye şişinip hatalarınıza kılıf bulmayın
Eşinizin hatalarına görmek yerine kendi hatalarınızı görmeye çalışın
Kayınvalidenizin sözlerini çok ciddiye almayın sonra eşinizle aranız bozulur
Korkak kayınvalideler: Yeni nesil kayınvalideler fena halde gelinlerinden korkuyorlar"Oğlan zaten bizim oğlan aman gelinle arayı bozmayalım
" diye her daim gelinle iyi geçinme çalışmasındadırlar
Gelinlerin her türlü saygısızlığını görmezden gelir haklı mazeretler bulmaya çalışırlar
Oğlu ve gelini arasındaki tatsızlıklarda da feminist kayınvalideler gibi hep gelinden yana olmaya çalışır oğullarına kızarlar
Kayınvalideniz hep sizi haklı çıkarmaya çalışıyorsa bu sizin haklı olduğunuzu göstermez kadıncağız sizden korkuyordur
Tırnaklarınızı biraz kısaltın
Ahlakı kötü olanlar: En zor olan onlardırKötülükleri sadece gelinlerine değildir
Pek sevilmeyen tiplerdir; huysuz ve geçimsizdirler
Akrabalarına eşlerine kendi evlatlarına da kötü davranırlar
Huysuz tiplerdir
Yapılan iyiliklere bile bir kulp takarlar
Arıza çıkaracak şeyleri mutlaka bulurlar
Bu tiplere kızmak ve sinirlenmek yaptıklarında mantık aramak ruh sağlığınızı bozar
Sadece acımak lâzım
Dünya ve ahiret hayatları zarar içinde olan kadınlardır onlar
Allah rızası için iyilik yapmayı onlarda tadabilirsinizÇünkü hiçbir iyiliğinizin kıymetini bilmeyeceklerdir belki altından kötülük bile arayacaklardır
Zaten yaptığınız her iyiliği yapmaya sizi mecbur görürler
Onların huysuzluklarına takılıp hayatı eşinize de kendinize de zindan etmeyin
Bakalım ne kadar Allah rızası için davranabiliyorsunuz kendinizi test edin

Status
Bana da bu konuda hanımlardanmailler geliyor

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin